Αθήνα – “Για πάντα”

Η ταινία «Για Πάντα» της Μαργαρίτα Μαντά αφηγείται την ιστορία αγάπης δύο ανθρώπων, ενώ παράλληλα εξερευνά με ξεχωριστή ματιά το αστικό τοπίο.

Η ιστορία εξελίσσεται στην περιοχή του Θησείου, στη διαδρομή του Ηλεκτρικού και στον χώρο γύρω από την αποβάθρα στο λιμάνι του Πειραιά. Εκτός από την Αννα Μάσχα και τον Κώστα Φιλίππογλου, που κρατούν του δύο βασικούς ρόλους, στην ταινία «συμμετέχουν» δυναμικά δύο ακόμα στοιχεία. Το ένα είναι ο ηλεκτρικός και το άλλο τα ποτάμια της πόλης.

Η ιδέα της ταινίας γεννήθηκε από την Αθήνα, αυτή είναι η αφετηρία», λέει η Μαργαρίτα Μαντά. Προσωπικά νοιώθω την Αθήνα ως μια πόλη πολύ μονάχη, παρόλη την πολυκοσμία της. Είναι μια πόλη που δεν αγαπιέται από την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της.

Γι αυτό διάλεξα να κάνω μια ιστορία ελπίδας και αγάπης ανάμεσα σε δυο ανθρώπους μόνους, μέσα σε μία πόλη που αργοπεθαίνει από έλλειψη ελπίδας κι αγάπης. Γι’ αυτό και η Αθήνα είναι το τρίτο πρόσωπο της ιστορίας. Δεν είναι απλώς ένα φόντο.

Το ”Για Πάντα” είναι μια ταινία ασπρόμαυρη με μικρές χρωματικές αποχρώσεις που γλυκαίνουν το μάτι του θεατή. Μια ταινία νωχελική, μελαγχολική, μινιμαλιστική που θυμίζει πολλά ωραία πράγματα. Καμία μουσική υπόκρουση, παρά μόνο ένα συνεχές παιχνίδισμα με φυσικούς ήχους.

Πιο πολλά από τον Χρήστο Παρίδη και τον Αιμίλιο Χαρμπή 

You may also like...