Γυναίκες managers, εργασία και στρες
Είναι κοινή διαπίστωση ότι οι γυναίκες παγκόσμια αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο των κορυφαίων στελεχών επιχειρήσεων, είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα, γεγονός που γίνεται ακόμη πιο αξιοσημείωτο αν αναλογιστούμε ότι οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 50% των πτυχιούχων πανεπιστημίου. Παρόλα αυτά, ακόμη και όταν οι γυναίκες καταφέρνουν να κερδίσουν υψηλή θέση στην ιεραρχία, έρχονται αντιμέτωπες με περισσότερες δυσκολίες συγκριτικά με τους άνδρες συναδέλφους τους.
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Austin έδειξε ότι οι αυξημένες ευθύνες στον εργασιακό χώρο αυξάνει τα συμπτώματα στρες και κατάθλιψης στις γυναίκες, ενώ αντίθετα τα μειώνει στους άνδρες. Επίσης, οι γυναίκες σε υψηλές θέσεις διοίκησης έχουν γενικά χειρότερη ψυχική υγεία από τις γυναίκες που δουλεύουν σε εργασίες με λιγότερη αίγλη. Αντίθετα, οι άνδρες σε υψηλές θέσεις παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα στρες σε σχέση με τους άνδρες σε χαμηλότερες θέσεις.
Γιατί όμως η θέση ισχύος στην εργασία αυξάνει το στρες και τα συμπτώματα κατάθλιψης στη γυναίκα; Μελέτες και έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες με θέσεις ισχύος
– αντιμετωπίζουν περισσότερες διαπροσωπικές εντάσεις και αρνητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις από τους άνδρες.
– έχουν να υπερνικήσουν μια σειρά από αρνητικά στερεότυπα, προκαταλήψεις, καθώς και αντίσταση από συναδέλφους.
– υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο από τους ανωτέρους τους.
– θεωρούνται ότι δεν διαθέτουν την αποφασιστικότητα και την αυτοπεποίθηση που απαιτούνται και ακόμη και όταν τα διαθέτουν, κρίνονται αρνητικά ότι δεν είναι θηλυκές, με αποτέλεσμα αυτό να συμβάλλει σε χρόνιο στρες.
– τείνουν να υιοθετούν πιο στοχαστικό τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων και περνούν πολλές ώρες αναλογιζόμενες τα προβλήματά τους, ενώ οι άνδρες τείνουν να υιοθετούν πιο πρακτική και ψύχραιμη στάση απέναντι στα προβλήματα και επιδιώκουν να βρίσκουν τρόπους να ξεχαστούν.
Στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες
Πώς αντιμετωπίζουμε αυτά που μας προκαλούν στρες; Η εστίαση στην αρνητική πλευρά των γεγονότων επιδεινώνει το άγχος. Αντίθετα, η θετική σκέψη και οι δημιουργικές δράσεις βοηθούν να αλλάξουμε τα πράγματα.
1. Ξεκουράστε το μυαλό σας. Πάρτε βαθιές αναπνοές και χαλαρώστε. Κάντε γιόγκα.
2. Δημιουργήστε έναν κύκλο από συνεργάτες και φίλους που η επικοινωνία σας μαζί τους θα σας εφοδιάζει με θετική ενέργεια.
3. Υιοθετείστε υγιείς συνήθειες : να κοιμάστε αρκετά και να τρέφεστε σωστά.
4. Ασκηθείτε, γιατί η άσκηση δεν ενδυναμώνει μόνο το σώμα, καταπολεμά και το στρες.
5. Αφιερώστε χρόνο στην περιποίηση του εαυτού σας.
6. Ασχοληθείτε με χόμπι ή με κάτι που αγαπάτε. Θα αποφορτιστείτε από την εργασιακή πίεση.
7. Αλλάξτε τα «Δεν Μπορώ» σε «Μπορώ». Μια ισχυρή δόση αυτοπεποίθησης δυναμώνει την ικανότητα να αντιστεκόμαστε στο άγχος και να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις.
8. Αντιδράστε με χιούμορ!
Περισσότερα από τους ειδικούς του Τομέα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ…
Recent Comments