Η Βιβλιοθήκη της Θεολογικής της Χάλκης στον 21ο αι.

H βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.Η Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πέντε αιώνες από την ίδρυσή της, οργανώνεται με βάση τα σύγχρονα πρότυπα της βιβλιοθηκονομίας και ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία του 21ου αιώνα.

Ιδρύθηκε από τον Πατριάρχη Μητροφάνη Γ’ τον 16ο αι. και η πορεία της υπήρξε παράλληλη αλλά αυτόνομη από αυτήν της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που ιδρύθηκε 2 αιώνες αργότερα. Οι συλλογές της αποκαλού-μενης και δεύτερης Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης εμπλουτίζονταν σταδιακά με αγορές από το Πατριαρχείο και δωρεές αδελφών εκκλησιών, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, κληρικών και λαϊκών. Πατριάρχες, μητροπολίτες, σχολάρχες και καθηγητές της Θεολογικής Σχολής κληροδοτούσαν, κατά παράδοση, την προσωπική βιβλιοθήκη τους στη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής με αποτέλεσμα η Βιβλιοθήκη να διαθέτει υλικό σε πληθώρα γνωστικών αντικειμένων και γλωσσών.

Σήμερα στη Βιβλιοθήκη φυλάσσονται 90.000 τόμοι, κυρίως βιβλία του 18ου και 19ου αι., παλαίτυπα του 16ου αι., καθώς και 930 τίτλοι περιοδικών, ελληνικών και 483 ξενόγλωσσων, μουσικά κείμενα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας για τη βυζαντινή μουσική, ενώ σπάνια είναι η συλλογή σλαβόφωνων έργων. 

Μετά το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής, η βιβλιοθήκη δεν έπαυσε να λειτουργεί. Σήμερα σκοπός της μονής της Αγ.Τριάδος, όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη, είναι να οργανωθεί σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα και να αποτελέσει ένα ερευνητικό κέντρο για θεολογικά θέματα και την ιστορία της Ορθοδοξίας, να αναπτύξει επιστημονικές και πολιτιστικές δραστηριότητες χρήσιμες για την τοπική κοινωνία, διατηρώντας στην επικαιρότητα το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ταυτόχρονα προσφέροντας ευκαιρίες ανάδειξης της χώρας στην οποία βρίσκεται.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ξεκινήσει ή σύντομα θα ξεκινήσουν σημαντικές συνεργασίες με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, την Κρατική Βιβλιοθήκη του Μονάχου και την Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, ενώ η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ εκπόνησε μελέτη για το νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης (φωτ.), το οποίο θα είναι υπόσκαφο, προκειμένου να προστατευθεί ο περιβάλλων χώρος.

 

Περισσότερα στο ΒΗΜΑ βιβλία + ιδέες

You may also like...