Κρατήστε απασχολημένο τον εγκέφαλό σας και μείνετε νέοι!

Η νεότητα είναι το ζητούμενο των ανθρώπων όλων των εποχών. Μολονότι ο τρόπος με τον οποίο θα γεράσουμε εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο ζήσαμε, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνουμε τίποτε στη τύχη. Οι δραστηριότητές μας, φυσικές και νοητικές, τα χόμπι μας, οι κοινωνικές μας σχέσεις παίζουν σπουδαίο ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

Ο Αριστοτέλης λέει ότι “η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για τα γηρατειά”. Κι αυτό αληθεύει για όλη τη ζωή του ανθρώπου. Η εκπαίδευση και η μάθηση γενικά διευρύνουν τους ορίζοντες του ανθρώπου κι εμπλουτίζουν τις αναζητήσεις του, αλλά όσο μεγαλώνουμε η ενασχόληση με νοητικές δραστηριότητες συνεισφέρει επιπλέον γιατί κρατά διαρκώς δραστήριο τον εγκέφαλό μας βοηθώντας στην καλύτερη λειτουργία του.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός μείωσης των νοητικών ικανοτήτων και λειτουργιών σε ανθρώπους που είναι δραστήριοι είναι πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο, ενώ αντίθετα είναι πολύ υψηλότερος σε εκείνους που δεν ασχολούνταν με νοητικές δραστηριότητες και τόσο συχνά.

Απ΄ότι φαίνεται δηλαδή, ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να συντηρεί την καλή του λειτουργία, εφόσον παραμένει δραστήριος.

Κρατήστε λοιπόν τον εγκέφαλό σας απασχολημένο διαβάζοντας, λύνοντας sudoku, παίζοντας πρέφα ή μπριτζ ή σκάκι, μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα, ταξιδεύοντας, γενικά κάνοντας κάτι για σας!

Περισσότερα ενδιαφέροντα στο www.in2life.gr

 

You may also like...